VITO Vision september 2023
Coverstory: MooV gidst Umicore naar optimale on-site logistiek
Op de site van Umicore in Hoboken worden edelmetalen en andere waardevolle metalen uit afgedankte toestellen en afvalstoffen gerecupereerd. Het bruist er van de activiteit: op een oppervlakte van 110 hectare verhuizen continu tonnen aan grondstoffen van plaats, en dat gaat gepaard met heel wat transportbewegingen. Om deze bewegingen beter te organiseren, riep het bedrijf de hulp in van VITO, dat met MooV beschikt over een service om supply chains en logistieke stromen te analyseren en te optimaliseren. Umicore kon zo het aantal transportbewegingen op de site in kaart brengen en verminderen, waardoor er ook minder stof opwaait als gevolg van laden en lossen. De samenwerking leverde nieuwe ideeën op, waarmee Umicore aan de slag gaat.
Kanaal Z ging langs bij Umicore, bekijk het videoverslag hieronder.
Alle artikels in de VITO Vision van september 2023
Elke parkeerplaats is een laadplek voor VITO4STARTERS-winnaar Uze
Flexibel en snel je elektrische wagen opladen, waar die ook geparkeerd staat in de stad. Dat biedt de Antwerpse start-up Uze aan. Het bedrijf won op 27 juli 2023 de tweede editie van de VITO4STARTERS-wedstrijd, waarmee VITO start-ups die rond duurzaamheid werken een duwtje in de rug wil geven.
Atlas Copco wil circulariteit inbedden in volledige bedrijfsvoering
Al vanaf 2025 moeten grote Europese bedrijven zelf onder meer hun klimaat- en omgevingsimpact in kaart brengen en rapporteren. Hoort daar ook bij: circulariteit. VITO ontwikkelt voor Atlas Copco momenteel een circulair raamwerk. Dat zal helpen bij de aankomende duurzaamheidsrapportage, maar het zal het internationaal bedrijf ook in staat stellen circulariteit in de hele bedrijfsvoering te monitoren en het potentieel ervan te verkennen en te realiseren. © foto: Atlas Copco
Spin-off ImmuneSpec schakelt naar hogere versnelling dankzij de VITO Venture Studio
ImmuneSpec onderscheidt zich met snelle en betrouwbare identificatie van immunogene peptiden voor het ontwikkelen van de volgende generatie vaccins, kankertherapie en eiwitmedicijnen. Zo creëert VITO met in-huis ontwikkelde technologieën economische en maatschappelijke impact.
Nederlandse KMO’s testen slim-laden-innovaties in het Open Thor Living Lab
Het Thor Park in Genk kleurde de afgelopen jaren een beetje oranje. KMO’s uit Nederland lieten er in het kader van het ConnectSME-project hun innovaties rond slim laden van elektrische voertuigen uittesten en demonstreren. Daarbij profiteerden ze van de real life-omgeving van het Genkse ‘living lab’ om hun technologie en concepten verder te ontwikkelen en uiteindelijk naar de markt te brengen. Het project ging uit van het Europese Interreg-programma dat inzet op grensoverschrijdende samenwerking, in dit geval tussen Vlaanderen en de regio Zuid-Nederland. Vlaamse KMO’s met duurzame innovaties konden daardoor op hun beurt terecht in Nederlandse ‘proeftuinen’. © foto: EnergyVille
Een referentielabo voor binnenluchtkwaliteit
Afgelopen zomer nam VITO haar gloednieuwe testkamer voor binnenluchtkwaliteit in gebruik. Meteen werd gestart met het testen van enkele luchtreinigers. Nu we een gezonde en aangename binnenlucht steeds meer op prijs stellen en er ook nieuwe federale wetgeving is, worden die toestellen in snel tempo populair. Maar in de unieke testkamer van VITO kan veel meer getest worden. Bijvoorbeeld hoe onaangename geurtjes op een gezonde en milieuvriendelijke wijze kunnen worden vermeden en verholpen.
Samen modelleren we beter: EPOC, PATHS 2050 en de Belgische energietoekomst
In het najaar van 2022 pakte VITO/EnergyVille uit met PATHS 2050 | The Power of Perspective – een platform waar meer dan 200 EnergyVille-onderzoekers aan samenwerkten om datagedreven roadmaps en mogelijke routes uit te stippelen om tegen 2050 een klimaatneutraal België te bekomen, en dit tegen de laagste maatschappelijke kost. Het baanbrekend platform zit diep verankerd in de resultaten gegenereerd door het EPOC 2030-2050 project – een vijfjarig project dat, eveneens o.l.v. VITO/EnergyVille, onderzoekers van maar liefst 13 Belgische onderzoeksinstituten samenbracht, en in juni 2023 tot een succesvol einde werd gebracht. Het uitgelezen moment dus om uit de doeken te doen hoe EPOC 2030-2050 bijdraagt aan een nieuwe blik op onze Belgische energietoekomst.
De boer op met klimaatondersteuning
Klimaatvriendelijker en -robuuster gewassen telen: er is een heel arsenaal aan maatregelen die landbouwers zelf kunnen implementeren. Maar onzekerheid over de impact ervan op de dagelijkse bedrijfsvoering en op de economische bedrijfsresultaten, houdt hen vaak nog tegen. Het KLIMREK-project bracht hierin verandering, met klimaatondersteuning op maat van individuele Vlaamse landbouwbedrijven. Vanuit haar afdeling Remote Sensing verzorgde VITO de ‘geo-component’. Hierdoor konden ook satelliet- en dronebeelden worden gebruikt om akkers van deelnemende landbouwers te monitoren. Met geo-landbouwtools zoals WatchITgrow en WaterRadar kunnen klimaatconsulenten en landbouwers vlotter de juiste maatregelen kiezen en opvolgen.
NuReDrain 2.0: verbetering, toepassing en opschaling van fosfaatverwijdering
Met speciale korrels gemaakt uit ijzerslibafval afkomstig van drinkwaterproductie kunnen fosfaten uit waterige reststromen worden gefilterd, zoals drainagewater van landbouwbedrijven. Dit werd enkele jaren geleden al aangetoond in het NuReDrain-project. In een voortzetting daarvan stelde VITO de productie van de filterkorrels verder op punt, bracht ze interessante toepassingen in kaart en werd de regeneratie van de korrels geoptimaliseerd. De grootste uitdaging voor de toekomst: de opschaling.
VITO'er in de kijker: Daniele Zanaga
Daniele Zanaga (37) studeerde fysica in Italië, maar zijn doctoraatsonderzoek bracht hem naar ons land. Aan de UAntwerpen spendeerde hij vele uren aan het bestuderen van materialen onder de elektronenmicroscoop. Na het behalen van zijn doctoraat verruimde Zanaga zijn blikveld echter, ook letterlijk. Begin 2019 ging hij aan de slag als data-onderzoeker bij de afdeling Remote Sensing van VITO. Samen met zijn team ontwikkelt hij globale landbedekkingskaarten, essentieel voor de monitoring van de gezondheid van onze planeet.