Industriewater
Vlaanderen telt heel wat watergevoelige sectoren: energieproductie, landbouw, chemie … Water is multi-inzetbaar en wordt onder meer gebruikt als sproeiwater, als koelmiddel en als transportmiddel. VITO wil de Vlaamse landbouw en economie wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. We evalueren de waterbehoefte en reiken opties aan om minder water te gebruiken en/of afvalwater een nieuwe bestemming te geven. Vlakwa meldt hier een mooi voorbeeld , diepvriesgroentenfabrikant Ardo, die vanaf 2018 zijn afvalwater gaat zuiveren en hergebruiken als irrigatiewater voor landbouwpercelen.
Stadsklimaat
Ook steden voelen de impact van de klimaatverandering. Op hete dagen veranderen ze in ‘hitte-eilanden’, waar het kwik veel hoger klimt dan op het platteland. Om lokale overheden beter te kunnen adviseren, ontwikkelde VITO – met steun van de EU en het ESA – het computermodel UrbClim. Dat berekent de luchttemperatuur per uur voor een volledige stad, zowel nu als in de toekomst. De expertise die VITO heeft opgebouwd, vertaalt zich in een reeks praktische stadsklimaatdiensten. Onze experts monitoren het klimaat in een stad, maken korte- en langetermijnvoorspellingen, gaan na waar nieuwe hotspots ontstaan en onderzoeken de invloed van meer water of groen in de stad. Het systeem werd al succesvol toegepast in steden als Londen, Parijs en Berlijn.
Samenwerken
Een goede samenwerking is cruciaal om ons watersysteem robuuster te maken. Als alle wateractoren de handen in elkaar slaan, kunnen we periodes van watertekort of –overlast beter het hoofd bieden. VITO neemt deel aan de KIC Climate – een Europees samenwerkingsverband waar innovatie oplossingen voor klimaatproblemen uitgewerkt worden.