Jan Jordens, onderzoeker bij VITO, geeft toelichting over hoeveelheden en lage concentraties. Hij legt het verschil uit tussen een nanogram, microgram, promille, parts per billion en parts per trillion. Wat is de betekenis van een lage concentratie van een bepaalde stof? Wat is bijvoorbeeld de verhouding van een suikerklontje dat opgelost wordt in een meer? Wat is het nut daarvan en hoe meten we dat?  Het is van belang om lage concentraties te vinden omdat deze gevaarlijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan PFAS in het menselijk lichaam. Jan legt ook uit dat lage concentraties op verschillende manieren gemeten kunnen worden. Met onze zintuigen, door te wegen of te schudden, met analytische toestellen of via massaspectrometrie.

Ontdek VITOpolis, onze nieuwe interactieve pop-up!

Hoe ziet een duurzame toekomst eruit? Waarom is duurzaamheid zo dringend en belangrijk en hoe kan technologie hierbij helpen? Wat doet VITO hiervoor? Dat en veel meer ontdek je allemaal in VITOpolis: de nieuwe interactieve pop-up van VITO.

Via leuke interactieve modules maak je kennis met duurzame oplossingen op vlak van economie, wonen, afval en zelfs mode. Alleen, met je gezin, je vrienden of je klas.

Ontdek VITOpolis

Nanodeeltjes: oneindig aantal toepassingen

Van consumptiegoederen tot medicijnen: nanodeeltjes tref je vaker aan dan je denkt. Over nanotechnologie wordt gezegd dat ze de wereld zal veranderen. VITO ontwikkelt nano-expertise vanuit meerdere invalshoeken, om zo de meerwaarde van deze technologie ten volle te gebruiken en tegelijk de mogelijke risico’s in rekening te nemen.

Working safely with nanomaterials

  • Waar komen nanomaterialen voor?
  • Hoe veilig zijn ze?
  • Wat is hun impact op het menselijk lichaam en de omgeving?