“Veel werk in de tuin? Computers gaan voor!”

“Op de fiets naar VITO heb ik al goed voorgekauwd wat ik ga doen. Ik barst van ideeën en energie. Vanochtend was ik enthousiast omdat ik een probleem opgelost had …

Dus, snel een PowerPoint-presentatie gemaakt om uit te leggen hoe de oplossing technisch in elkaar zit. Voordeel: zo weet ik het later zélf ook nog. Want ik maak zoveel nieuwe dingetjes waarvan ik achteraf niet meer weet hoe ik het gedaan heb!”

IT’er schetst de toekomst

De ochtendlijke fietser is Maarten Vander Meulen, afkomstig uit Amsterdam en nu inwoner van Mol: “Ik ben wetenschappelijk programmeur en maak software om onderzoekers te helpen. Vanochtend was ik bezig met een programma om in Vlaanderen de bossen in clusters van een bepaalde omvang te plaatsen. Een soort toekomstschets.”

Met software de toekomst onderzoeken, dat doet Maarten al langer: “Ik voel me erg thuis in een academische omgeving met onderzoekers. Voordat ik bij VITO aan de slag ging, heb ik gewerkt in Amsterdam en Maastricht, vaak met software en kaarten.”

Kijken naar 2050

Maarten werkt in de groep ‘Ruimtelijke Milieuaspecten’, kortweg RMA: “Daarin onderzoeken specialisten ruimtelijke aspecten op allerlei gebieden: luchtkwaliteit, waterbeheer,  ecosysteemmonitoring en -waardering, en de inrichting van de ruimte zelf, bijvoorbeeld wat zijn goede plaatsen om windmolens neer te zetten, bedrijventerreinen in te plannen …”

“Ik behoor tot die laatste groep. We kijken vooruit naar 2050 en de betonstop. Hoe kan Vlaanderen er dan uitzien? Dát proberen we te modelleren. Want je zal iets moeten doen om te vermijden dat Vlaanderen één grote lintbebouwing wordt.”

In de flow

“Ik moet me vaak lange tijd kunnen concentreren. In ons open landschapskantoor met 60 collega’s doe ik dan oordopjes in. Werkt fantastisch! Je raakt in een flow, de tijd zoeft voorbij, zeer aangenaam …”

Maarten zit niet de hele dag achter de computer: “Om te lunchen gaan we vaak ’s middags met collega’s lekker buiten op een bankje zitten. En o ja, er wordt dan veel gelachen. Héél opvallend. Zou dat typisch Vlaanderen zijn? Ik kende dat helemaal niet. Die sfeer én de prachtige omgeving helpen me om weer fris aan het werk te gaan.”

Flexibele werktijden

“Dankzij onze flexibele werktijden kan ik ’s avonds nog stevig doorwerken of iets vroeger stoppen als ik dat wil.” Dan fietst Maarten rustig naar huis: “We wonen in een doodlopend straatje waar geen auto’s voorbij razen en de kindjes buiten spelen, schitterend. Ik had gezegd nooit uit Amsterdam weg te gaan, maar opeens zat ik in Maastricht en nu in Mol. Als het aan mij ligt, blijf ik hier!”

Of Maarten thuis ook met computers bezig is?

“Mijn werk is m’n hobby. De wereld van neurale netwerken en deep learning fascineert mij. Zelfrijdende auto’s, gezichtsherkenning op foto’s, het programma AlphaGo dat dit jaar de beste go-speler ter wereld verslagen heeft … al die kunstmatige intelligentie is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. Nooit gedacht dat ik zoiets zou meemaken.”

“O ja, ik heb thuis een tuin die veel tijd vraagt. Maar computers gaan voor, hoor!”